loader image

Raport o (nie)marnowaniu żywności

21/03/24

 

W Toruniu, rocznie mieszkańcy marnują ok. 10 tys. ton żywności.
To ilość wystarczająca do wyżywienia ok. 20 tys. osób.

13 marca Fundacja NO.BA złożyła w Urzędzie Miasta raport dot. marnowania żywności w Toruniu. Dokument został opracowany w ramach projektu „Bądźmy eko(logiczni)!” i sfinansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG i Funduszy Norweskich w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny.
Jego celem jest wskazanie samorządowi Torunia, możliwych działań w celu ograniczenia marnowania żywności. Rekomendacje zostały stworzone na podstawie dobrych praktyk polskich samorządów, wytycznych UE oraz doświadczeń zespołu Fundacji NO.BA. W opracowanie dokumentu włączone/ni zostali członkinie/wie Rad Okręgu biorący udział w projekcie.
Mamy nadzieję, że miasto Toruń wraz z jego mieszkańcami i mieszkankami aktywnie zaangażuje się w realizację ambitnego planu Komisji Europejskiej ograniczenia strat jedzenia o 50% do 2030 roku.
Jako Fundacja deklarujemy wszelką pomoc i wsparcie zarówno przedstawicielom samorządu jak i mieszkańcom. Zachęcamy do kontaktu i wspólnych działań.

„Sfinansowane przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG i Funduszy Norweskich w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny.”

 

Skip to content